Daling van het aantal faillissementen zet door.

De daling van het aantal faillissementen zet door. Vorige maand gingen 472 bedrijven en instellingen op de fles.
Daarmee komt het aantal faillissementen (exclusief eenmanszaken) in het eerste halfjaar uit op 2908. Dat is 16 procent minder dan in eerste zes maanden van vorig jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De meeste faillissementen in juni zijn uitgesproken in de handel, namelijk 100. Het aantal faillissementen bij de financiële instellingen kwam uit op 73. De handel en de financiële dienstverlening tellen overigens ook de meeste bedrijven.

Relatief gezien zijn de bouw (52), verhuur en overige zakelijk diensten (32) en vervoer en opslag (19) de bedrijfstakken waarin de meeste bedrijven failliet zijn gegaan vorige maand.

Het aantal maandelijks uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Voor een beter beeld van de ontwikkeling van het aantal faillissementen kijkt het CBS daarom naar de voor zittingsdagen gecorrigeerde reeks.

Voor juni komt dat dan neer op 418 faillissementen, 35 minder dan in mei. Daarmee lag het voor zittingsdagen gecorrigeerde aantal vorige maand op het laagste niveau sinds januari 2009. Sinds de zomer van 2013 is er sprake van een dalende trend.

Door ANP

Bron: NU.nl